http://devlaardinger.nl/Cultuur/Artikel/historische-trekofyr

 

Benefietdiner voor Museum Vlaardingen

 

Een échte mijlpaal: de eerste paal!

Op donderdag 27 februari 2014 was het zover! De sloop van de aanbouw van het museum en de naastgelegen werkruimten van het haringbedrijf Warmelo & Van der Drift was afgerond. Het achterterrein was compleet vrijgemaakt. Dit betekende dat de eerste paal kon worden geslagen (gedraaid).

Directie en Raad van Toezicht van het Museum Vlaardingen stuurden een enthousiaste uitnodiging tot het bijwonen van het slaan (draaien) van de eerste paal waarna de nieuwbouw c.q. renovatie van het museum van start is gegaan. Velen gaven aan de invitatie gehoor. Voor de ceremonie had men zich op de bouwplaats van het Museum Vlaardingen, ingang Vetteoordsekade 1, verzameld. Een indrukwekkend hoge heimachine was ’s ochtends vroeg al om 7.00 uur in stelling gebracht. Dit om het “normale” verkeer op de weg voor te zijn. Helaas werkte het weer niet mee.

Kaplaarzen bleken het beste schoeisel te zijn voor het slik op het terrein. Om 15.00 uur klommen mevrouw M.F. (Marjan) Groen, voorzitter van het bestuur Fonds Schiedam Vlaardingen en de heer Siem van der Marel, de onlangs afgetreden interim-directeur en tevens voorzitter van de bouwcommissie, in het bakje van de heimachine dat hen op vele meters hoogte bracht. Van daar verrichtten zij samen de ceremoniële handeling en strooiden confetti naar het publiek, wat met applaus werd begroet.

Nadat zij weer veilig op aarde waren beland, verzamelde men zich in de voormalige kaakruimte van Warmelo & Van der Drift en eenieder kreeg een glas feestelijke “bubbels” om de ceremonie verdere luister bij te zetten. De heer Van der Marel en mevrouw Groen ontdeden zich van kaplaarzen, helm en witte plastic jas. Na een kort welkomstwoord van Siem kreeg Marjan Groen het woord. In een bevlogen toespraak memoreerde zij dat het Fonds reeds sinds 2008 aan dit project had gewerkt. In haar toespraak haalde zij onder meer aan dat onder de mast van een schip altijd een munt werd gelegd, hetgeen fortuin moest brengen. Teneinde deze traditie in stand te houden overhandigde zij Siem een nieuw geslagen munt uit 2014, met de afbeelding van Koning Willem Alexander en gaf hem de opdracht deze fysiek onder de eerste paal te leggen om zo het nieuwe museum alle fortuin te brengen.

Na de toespraak van mevrouw Groen gaf Siem het woord aan Jan Robberegt, wethouder Kunst & Cultuur van de gemeente Vlaardingen, met woorden van dank voor diens assistentie door de jaren heen. Wethouder Robberegt feliciteerde het museum en als laatste kwam de voorzitter van de Raad van Toezicht, Jaap Hoogendijk, aan het woord. Hij dankte Marjan Groen en overhandigde haar een prachtig beeldje, dat het verzetten van bergen symboliseert. Jaap dankte Siem voor zijn inzet als interim-directeur, waarbij zijn tomeloze energie benadrukt werd en overhandigde ook hem een geschenk. Het officiële deel van de bijeenkomst werd afgesloten met het overhandigen van een boeket bloemen aan Marjan Groen.

Daarna kon de feestelijke receptie beginnen. Deze werd uitstekend verzorgd door het Vlaardingse cateringbedrijf “De Culinair”. Eigenaren Danny en Sylvia van Velzen dragen het museum een warm hart toe en maakten een zeer genereus gebaar. Zij sponsorden namelijk alle drankjes en hapjes! Onder het talrijke publiek bevonden zich naast de nieuwe directeur Mark van Hattem, drie van de oud-directeuren van het museum: Joop van Dorp (directeur van 1965 tot 1990), Arnoud van Aalst (in functie van 2008 tot 2012) en de zogenaamde “tussenpaus”, Siem van der Marel (2012 tot 1 februari 2014). Heel veel vrijwilligers waren aanwezig, onder wie de 90-jarige Jaap Pluimgraaff. Nu is de bouw dus echt van start gegaan en de échte eerste paal werd dan ook op maandagochtend 3 maart 2014 geslagen, of beter gezegd ‘gedraaid. Het muntje ligt nu onder de paal. Hopelijk brengt deze munt het fortuin dat het museum toekomt.
Bron; nieuwsbrief de Spil - April 2014

 

Engeltje op je tong

Traiteur de Culinair is topzaak 
VLAARDINGEN - Geen zin in koken? Genoeg van junkfood? Dan is er maar één oplossing: de traiteur! 
En als je dan toch naar een traiteur gaat, ga dan naar Traiteur de Culinair op de Billitonlaan 14-16, alsof er een engeltje over je tong fietst... Traiteur de Culinair is net verbouwd. Prachtige zaak. Ruim en brandschoon. Het ruikt er zalig. Geen wonder, de koks zijn 's ochtends al bezig met het bereiden van exquise gerechten. Er wordt gekookt op de laatste modellen fornuizen. Een hightech keuken. Alles kan bij Traiteur de Culinair.

De eigenaars Danny en Sylvia van Velzen zijn gepokt en gemazeld in het vak. Danny is chef en heeft een jarenlange ervaring. Sylvia verzorgt het administratieve gedeelte en de planning. Ze begonnen zeven jaar geleden, samen. Het duurde niet lang of de zaak werd ontdekt door bedrijven en particulieren. Keihard werken. De zaak is nu zo succesvol dat ze er nu met z'n vijven werken. Naast het bereiden van heerlijke maaltijden die op de Billitonlaan afgehaald kunnen worden, verzorgt Traiteur de Culinair ook volledige catering op locatie. Van spareribs tot kaviaar. Van Jakobsschelpen tot lasagne. Voor ieder budget tovert Traiteur de Culinair wel een zeer smakelijke verrassing uit de koksmuts. En alles bereid met verse ingrediënten, zodat de beste smaken naar boven komen. 
Dus wie er een tong met een engeltje wil, moet langsgaan bij Traiteur de Culinair.
Bron: Groot Vlaardingen 27-06-2007

 

`Traiteur de Culinair` maakt van al zijn diensten een feest

Wie de menukaart van 'Traiteur de Culinair' bekijkt, denkt ogenblikkelijk met de uitgebreide keuken van een gerenommeerd restaurant te maken te hebben. Het water stroomt je als lezer in de mond als je de keur aan vlees- en visgerechten, grillschotels en luxe desserts doorbladert. Heerlijke dagschotels of de specialiteit van de week maken dat je een knagend gevoel in je maag begint te voelen. Wie zitten er achter die 'Traiteur de Culinair'? Wie zijn de mensen die dit nog jonge en veelzijdige eetparadijsje in betrekkelijk korte tijd tot de flexibele cateringspecialist die het bedrijf nu is, hebben gemaakt?

Het begin 
In 1999 waagden Sylvia en Danny van Velzen de sprong in het diepe. Danny, die zijn sporen al ruimschoots in het restaurant- en cateringbedrijf had verdiend en Sylvia die haar commerciële talenten ook niet onder de korenmaat wou verstoppen. Hun droom: een traiteurbedrijf, zoals je dat in Frankrijk overal in stad en dorp aantreft, moest ook in ons landje te realiseren zijn. Dat er behoefte aan was, hadden ze al bespeurd en eenmaal begonnen bleek hun vermoeden niet ongefundeerd. Vier jaar later werken er nu vier koks in Danny's keuken aan de Billitonlaan in Vlaardingen!

Maatwerk
De kracht van het culinaire ondernemerspaar schuilt in hun vermogen zich geheel te plooien naar de wensen van hun klanten, of het nu gaat om een maaltijd voor iemand die er even geen zin in heeft zelf te koken, of om een feestelijk buffet voor vijfhonderd man; of u trek heeft in een lekkere gestampte pot of juist wel eens lekker zorgeloos thuis van een hoogstaand diner wilt genieten: Traiteur de Culinair maakt er een letterlijk heerlijke belevenis van. Sylvia: " Formele lunches voor een bedrijf, een uitnodigend koud of warm buffet, je zegt het maar. We overleggen met onze klanten om het feest helemaal te laten worden zoals ze zich dat voor ogen hebben. Een officiële receptie, feestje of een etentje bij de klant thuis? Wij bereiden hapjes, driegangendiners, chique desserts desnoods in je eigen keuken!"

Meedenken
Een kijkje in de keuken wordt je automatisch gegund als je zelf in de zaak aan de Billitonlaan langsgaat om even een magnetronmaaltijd af te halen. En als je dan met eigen ogen de koks aan het werk ziet, begrijp je ook dat je met iets naar huis gaat dat wel even verfijnder is dan de dertien-in-een-dozijn-maaltijden die je in de supermarkt uit de diepvries trekt. Vakmanschap laat zich proeven! Bang dat de kinderen moeite hebben met sommige ongewone smaakjes? "Dat lossen we wel op," lacht Danny, " Wij maken alles wat kinderen lekker vinden, daar voelen we ons echt niet te groot voor… Ook dat is professionaliteit, die aandacht voor alles en iedereen. Je moet met je klanten meedenken, ook met de allerkleinste."

Toekomstplannen
Nieuwsgierig geworden? Binnenkort verschijnt de nieuwe menukaart, altijd een moment van trots voor Danny en Sylvia. "We blijven voortdurend onze gerechten vernieuwen, Zo'n bedrijf als het onze is steeds in beweging, het leeft en je evolueert mee. We willen steeds weer nieuwe, andere gerechten presenteren." Aldus Sylvia. Op de website www.traiteurdeculinair.nl is nu nog de huidige menukaart te bestuderen - vanzelfsprekend ook niet te versmaden - maar binnen afzienbare tijd treft men dan die nieuwe kaart aan. Gevraagd wat de plannen voor de toekomst zijn antwoordt Danny van Velzen: " Ons kwaliteitsniveau verder uitdragen en uitbouwen; groeien, maar wel op een gecontroleerde manier. Want we streven er niet direct naar om de grootste cateraar van de regio te worden, maar wel de beste!"